ייעוץ ואבחון
ההשפעות של לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז אינן מסתכמות בבית הספר. ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב או לקות למידה לרוב יחוו לצד הקשיים הלימודיים גם תסכול, קשיים רגשיים ופגיעה בדימוי העצמי. לקושי השלכות אקדמיות, רגשיות, חברתיות והתנהגותיות בכל תחומי החיים. עלינו לזהות בזמן את הקושי ולצייד את ילידנו בכלים שיאפשרו להם להתמודד בצורה מיטבית.
לפני שממהרים, קובעים, מבזבזים זמן יקר וכסף, עצרו רגע ותבדקו-
מה הילד צריך? לאיזה מומחה תחום יש לפנות? איזה אבחון או טיפול יהיו היעילים ביותר?
אבחון מוקדם ומתן מענה מדויק ותואם צורך יחסכו לנו ולילדים שלנו - זמן יקר, כסף ובעיקר תסכול.
התעוררו קשיים אצל הילד, מה עושים?
אבחון אינו הפתרון המידי.
ראשית, מתייעצים עם צוות בית הספר - מה מהות הקושי? כיצד הקושי בא לידי ביטוי? מתי הופיע הקושי? מה נעשה עד כה ומה היו התוצאות? מנסים יחד לאפיין את הקשיים.
בהתאם לאופי הקשיים יש לחשוב על טיפול מתאים, כל ילד לפי צרכיו. כיום יש מגוון רחב של טיפולים, הדרכות ומענים. בהתאם לאופי הקושי יש לפנות למומחה התחום הרלוונטי.
מתי כן מומלץ לאבחן?
לאחר חצי שנה של הוראה מתקנת אינטנסיבית וממוקדת ומיצוי תהליכים בתוך בית הספר, במידה ועדיין ניכר קושי לימודי משמעותי אשר משפיע על תפקוד הילד, מומלץ לגשת לאבחון דידקטי או פסיכו-דידקטי.
איזה סוג אבחון?
בהתאם לקשיים שעלו יקבע סוג האבחון הרלוונטי.
פנייה למומחה תחום חשובה לצורך אבחנה מדויקת והתאמת הטיפול.
גם לתזמון האבחון יש חשיבות רבה, גיל הילד, התערבות מוקדמת, מצב רגשי - כל אלו עלולים להשפיע על ממצאי האבחון.
מה לגבי טיפול?
לא כל קושי מצריך התערבות, עם זאת קושי מהותי שלא מטופל בזמן עלול להתעצם. בעת עיכוב באבחנה ובטיפול הילדים עלולים לשלם מחיר רגשי כבד.
הדרכת הורים? אבחון דידקטי או פסיכולוגי? הוראה מתקנת? טיפול לקשב? טיפול רגשי? מרפאה בעיסוק או קלינאית תקשורת?
טיפול שאינו מתאים לילד, אינו יעיל. לעומת זאת טיפול מדויק ומתן מענה תואם לצורך יובילו לשיפור בתפקוד, העלאת הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות.
השוק מוצף במגוון של אבחונים, טיפולים ומטפלים. חשוב לבחור במומחה התחום הרלוונטי, לאחר שמבינים את מהות הקושי ניתן להתאים את הטיפול המדוייק לילד.