top of page

אמא ואבא עולים לכיתה א'

  • תמונת הסופר/ת: stav san
    stav san
  • 23 באפר׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 10 במאי 2024

מעבר לכיתה א'

המעבר לכיתה א' הוא אירוע משמעותי, לא רק לילד אלא למשפחה כולה. חווית הלמידה של הילד בשנה הראשונה בבית הספר תשפיע על התלמיד שהוא יהפוך להיות, על הדימוי העצמי ועל תחושת המסוגלות שלו. כמובן שלצד הפן הלימודי יש גם את הפן החברתי (החשוב לא פחות!), התמודדות שונה ומאתגרת יותר מהגן. רק לפני רגע הם עוד שיחקו בארגז החול, והינה בין לילה מצופה מהילדים להפוך לתלמידים, להיות קשובים לחוקים הכתובים והחברתיים של בית הספר, לסדר מערכת, לדבר בהצבעה, ללכת לשירותים ברשות בלבד, לשבת ללמוד חמש שעות ביום, להסתדר בכוחות עצמם בהפסקה, ללא סייעת או גננת צמודות שמשקיפות מהצד. תקופה מרגשת ומתאגרת.


אנחנו לא נהיה לידם להחזיק את ידם בכל רגע בהסתגלות המשמעותית הזאת, אבל לגמרי אפשר להכין אותם, לצייד אותם בכלים המתאימים, לחזק אותם לקראת המעבר ולייצר עבורם 'נחיתה רכה' במערכת החינוך. איך? קבלו כמה טיפים לקראת העליה לכיתה א'!


תקשורת פתוחה - כמה שאנחנו מתרגשים מהמעבר של ילדינו לבית הספר, אצל ילדינו ההתרגשות כפולה. לא תמיד הם ידעו להמליל את מה שהם מרגישים, את הציפיות, החששות והמחשבות. עזרו להם, נהלו שיח אותנטי וכן, תשאלו שאלות ותשתפו אותם במחשבותיכם (כמובן באופן תואם גיל, נעים וחיובי). אל תבטיחו ש"יהיה כיף", להיות תלמיד זה לא תמיד כיף ובטח לא רק כיף. זה גם כיף, גם מתאגר, מתסכל, חוויתי, מעצים והכל ביחד. חשוב לתת מקום לכל קשת הרגשות. מצד שני הקפידו לא להעביר לילדים את הפחדים והחששות שלכם. ספרו להם באופן ענייני על מה צפוי להם בבית הספר, חוסר ודאות הינו מקור לחרדות ולכן ככל שידעו יותר כך יהיו רגועים יותר (לא להגזים ולהעמיס במידע, שתפו באופן קליל ונעים על סדר היום בבית הספר, המורה, החברים שיהיו איתם בכיתה וכו'), תאום ציפיות הוא חשוב מאוד ויכול למנוע אכזבות בהמשך.


ידע זה כוח - ממש כמו בעולם המבוגרים כך גם בעולם הילדים. אחרי תקופת הסתגלות לא ארוכה במיוחד הילדים יכנסו ל'מרתון' של למידת הקריאה, בכל שבוע אות חדשה, ניקוד חדש, עומס של מידע ופרטים. הרכבת לא עוצרת, פספסת אות? בשבוע שאחרי כבר נלמדת אות אחרת. יסודות הקריאה נרכשים בכיתה א', ילד שלא רכש היטב את היסודות יתקשה בהמשך במיומנויות גבוהות יותר כגון הבנת הנקרא. הפער, במידה ולא יטופל בזמן, עלול לגדול ולהוביל לקשיים נוספים. הקניית תשתית רחבה ויציבה לילדים, המכילה את הידע הדרוש להם בטרם הם מתחילים את מסע רכישת הקריאה, תסייע להם לצלוח את הדרך ואפילו עם חיוך.

איך? בדרך חווייתית ונעימה, דרך משחק (יש המון משחקים מתאימים בחנויות ובאינטרנט), מתוך עידוד ומתן מענה לסקרנותם הטבעית של ילדינו.

מה? ידע האותיות והצלילים, מודעות פונולוגית (צליל פותח, צליל סוגר, פירוק המילה להברות, חריזה), ידע חשבוני בסיסי - מספרים - ספירה ומנייה, השוואת כמויות.


סדר יום ועידוד עצמאות - כבר מהצעד הראשון של הילד במערכת החינוך חשוב לעודד לעצמאות. הזרעים שנשתול בראשית הדרך ילוו את ילדינו בהמשך. חשוב כבר מהשבוע הראשון ליצור סדר יום שמתאים לאופי המשפחה, לסדר מערכת יום לפני ביחד עם הילד ולמצוא זמן קבוע לשיעורי הבית ולתרגול.


התמודדות עם קשיים - במידה ועלו קשיים בגן - בתחום הרגשי, החברתי, השפתי או המוטורי חשוב לפעול בהתאם. לא כל קושי קטן מצריך התערבות, חלק מהקשיים יחלפו מעצמם, יש משקל לבשלות רגשית, קוגניטית ומוטורית. אך במידה והקושי משמעותי כדאי להתייעץ, יש לפנות בהקדם למומחה התחום בהתאם לאופי הקושי ולשתף את הצוות החינוכי בבית הספר על מנת לחשוב ביחד על מענה מתאים, במטרה להקל על ההסתגלות במסגרת החדשה. זכרו, אתם והצוות החינוכי שותפים, יש לכם מטרה משותפת - טובת הילד. התערבות יעילה ומוקדמת תחסוך לנו ולילדינו קשיים ותסכולים בהמשך הדרך.


שיהיה לנו בהצלחה!



יש שאלות? התלבטויות? מוזמנים להתייעץ איתי.



סתו סנדיוק כחלון, M.A

מדריכת הורים, מאבחנת דידקטית ומומחית בתחום ההוראה המתקנת ובהקניית אסטרטגיות ארגון ולמידה לתלמידים ליקויי למידה ובעלי הפרעת קשב וריכוז.


コメント


bottom of page