top of page

התארגנות בוקר-עם הפרעת קשב וריכוז

  • תמונת הסופר/ת: stav san
    stav san
  • 1 במאי 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 9 במאי 2024

עבור משפחות רבות זמן ההתארגנות בבוקר הוא זמן 'נפיץ', ההורים ממהרים לעבודה, ריבוי משימות ושיבושים של הרגע האחרון. "איפה הנעליים שלי?", "צריך חולצה לבנה", "רציתי כריך אחר", "אין לי מה ללבוש"... האופן שבו אנו פותחים את היום משפיע על כולו. כולנו רוצים להתחיל את הבוקר בחיוך ובכל זאת לא תמיד אפשרי, יש אילוצים, לחץ זמנים ושיבושים לא צפויים.


ילדים עם הפרעת קשב וריכוז חווים קושי משמעותי יותר. כמו בכל תחומי החיים השפעתה של הפרעת הקשב ניכרת גם בהתארגנות הבוקר. הפרעת הקשב משפיעה על היכולת לתכנן פעולות, לשמור על סדר וארגון, להפעיל בקרה, להתמקד במשימה ולהשלימה. בעקבות כך ילדים עם הפרעת קשב מתקשים לתכנן את משימותיהם, לעקוב אחר הוראות, לזכור דברים ולשמור על סדר. בהתארגנות בוקר תחת לחץ של זמן, הקשיים האלו מתעצמים.


התארגנות בוקר

ההשפעה של בוקר לחוץ לא נגמרת בבית, התחושות הלא נעימות עלולות ללוות את ילדינו בהמשך היום. להגיע לבית הספר באיחור, לא להבין על מה מדובר בשיעור, לשכוח ציוד, להיזכר פתאום במבדק וכו', כל אלה חוויות מלחיצות ומתסכלות שפוגעות בתפקוד, במוטיבציה ובדימוי העצמי של ילדינו. התארגנות לא יעילה עלולה לפגוע ביחסים בין ההורים והילדים ולגרום למריבות ולמתחים מיותרים. איך אפשר לייעל את ההתארגנות בבוקר? לפתוח את היום בדרך נעימה ועדיין להתארגן בזמן? קבלו כמה טיפים!


הכנה מוקדמת- כל מה שאפשר להכין ערב לפני-עשו זאת! סידור המערכת, בחירת בגדים, חשיבה על מה צפוי לנו מחר (למשל-אם יש שיעור ספורט צריך להתלבש בהתאם, אם יש טקס צריך חולצה לבנה וכו'). הכנה מוקדמת תחסוך באופן משמעותי בזמן ההתארגנות וגם תנטרל את השיבושים של הרגע האחרון. מעבר לכך, להכנה המוקדמת יש תפקיד רגשי חשוב עבור הילדים, במיוחד ילדים עם הפרעת קשב. הם יודעים לקראת מה הם הולכים, מה צפוי להם, אין "הפתעות". ההטרמה הזאת, ההכנה המוקדמת, תורמת לתחושת רוגע וביטחון.


שגרה קבועה- לא סתם אומרים שהשגרה היא מבורכת, היא עוזרת לנו לשמור על שפיות גם בתקופות מאתגרות. ככל ששגרת הבוקר שלנו תהיה מובנת, ברורה ועקבית יותר כך יהיו פחות ריבים ולחצים. נכון, זה לא קורה ביום אחד, אין פתרונות קסם, זה תהליך שדורש מאתנו ההורים, התמדה ועקביות. אבל כמו בכל תהליך, ככל שנתמיד ונהיה עקביים כך נצליח להשריש בילדינו את ההרגלים החיוביים. צריך לזכור שהחיים הם דינאמיים, יש דברים שלא יתנהלו כפי שתכננו וזה בסדר, חשוב לחזור לתלם, גם אם היה בוקר קשה- מחר זה יום חדש.


פירוק משימות- כבר דיברנו על הקשיים של ילדים עם הפרעת קשב להשלים משימות. איך בכל זאת ניתן לעזור להם? לפרק את המשימה. לעיתים המשימה נתפשת בעיניהם של הילדים כמורכבת וגדולה הרבה יותר ממה שהיא במציאות. חלוקת המשימה לשלבים ברורים ופשוטים תקל על הילדים. זה נכון לכל דבר ובמיוחד להתארגנות הבוקר. בהתאם לגיל ולמסוגלות של ילדינו נחליט על רשימת מטלות- למשל, צחצוח שיניים, שטיפת פנים, התלבשות, הכנסת האוכל לתיק, נשנוש ונשיקה, נעילת נעליים. נכין יחד עם הילדים צ'ק ליסט, פשוט, לא ארוך ומאיים. נקליל את ההתארגנות. איך מיישמים אותו? חשבו על דרך חווייתית וקלילה, אצל ילדים קטנים אפשר לוח מחיק שהם מסמנים V, אפשר גם לוח התאגנות מובנה (הרשת מלאה בדוגמאות, ניתן להדפיס או לקנות- חפשו בגוגל 'לוח התארגנות בוקר'), אצל הבוגרים אפשר אפליקציה או אפילו פתק עם צ'ק ליסט בנייד. עם הזמן יכול להיות שכבר לא יהיה צורך ברשימה המובנת, נרגיש את ילדינו ונתנהל בהתאם.


שיתוף פעולה- החלק החשוב ביותר! אנו רוצים לעודד את ילדינו להיות עצמאיים, חשוב לנו שלא יפתחו בנו תלות. לאפשר להם להתנהל בעצמם, לחוות הצלחות קטנות, להתמודד עם אתגרים ולהתחזק. ככל שניקח על עצמו חלק משמעותי יותר כך נוריד מהם אחריות. ילד שלא יתמודד לבד עלול לפתח תלות , להימנע ולחוש תסכול יותר בקלות. נפעל ביחד, בארגון יום לפני וגם בהתארגנות הבוקר, נפעיל את ילדינו ונעזור להם בהתאם לצורך וליכולת שלהם, בהדרגתיות נשאף להפחית את העזרה ולאפשר להם יותר עצמאות, מתוך המקום שאנחנו מאמינים בהם ויודעים שהם מסוגלים, כמובן שנחזק אותם על הדרך ועל ההתקדמות.


​הדברים שנאמרו רלוונטיים כמעט לכל משפחה, עם זאת עבור ילדים עם הפרעת קשב הם משמעותיים אפילו יותר. עם כמה פעולות פשוטות ניתן ליצור שגרת בוקר נעימה ויעילה יותר.


יש שאלות? התלבטויות? מוזמנים להתייעץ איתי.



סתו סנדיוק כחלון (M.A), מדריכת הורים, מאבחנת דידקטית ומומחית בתחום ההוראה המתקנת ובהקניית אסטרטגיות ארגון ולמידה לתלמידים ליקויי למידה ובעלי הפרעת קשב וריכוז.




Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.
bottom of page